image
image


Persisk køkken
May be the best restaurant in the city . . .

Persisk køkken er eksotisk og sundt. Det er kendt for dets sans for æstetik og sensuel leg med smagsløgene.

Persiske retter er oftest baseret på råvarer som ris, filet af kalv og lam, kylling, fisk, grøntsager, løg, hvidløg, nødder og en rigdom af velduftende og velsmagende urter.

 

For at opnå en delikat smag og en velafbalanceret kost, bruges der appetitvækkende krydderier som Zafran, lime samt deliciøse kombinationer af urter og grøntsager. Persisk køkken passer faktisk meget fint med nudagens positive trend med sund mad og kalorielet kost.

Iransk mad er ikke stærk. Urter og grøntsager bruges til at skabe sanseoplevelser for tungen og understrege smagene i de andre ingredienser i retterne. Zafran er en hovedingrediens i de fleste af retterne.

 

Persisk Ris

Der serveres oftest ris til persiske retter. Tilberedelsen af ris ligner en helt ceremoni for sig. Risene bliver først skyllet grundigt. Det har en positiv effekt på duften af slutproduktet. Risene koges først i vand, inden de skylles i si og til sidst dampkoges de. De bliver meget løse og i bunden af gryden dannes der et lag af sprøøøøde ris (tah-dig). Der er altid rift om de sprøde ris i de iranske hjem :-)

Risen bliver som regel forgyldt med Zafrans gyldne farve. Desuden tilberedes der retter, hvor man blander bønner, urter, kød og krydderier til en skøn blanding med passende smagsstoffer.

 

Persisk Kabab

De mange forskellige slags af kabab er nok en af de bedste persiske specialiteter. Iransk kabab er meget fedtfattigt, mør og velsmagende. Kødet klargøres med en kærlig hånd, der kender til den rette marinade for hver type kød. Kødet bliver så tilberedt på grill og ved en passende temperatur (for kødtypen), der sørger for kødet bliver helt mørt, saftig og vidunderligt.

 

Persiske gryderetter (khoresht)

Der serveres tillige mange typer gryderetter til risene. Der indgår oksekød, lammekød, kylling, urter, grøntsager, krydderier, nødder, bønner og meget andet, der med til skabe en kulinarisk gastronomisk oplevelse.

Sammen med kødet bliver der ofte serveret grillede tomater plus noget grønt afhængigt af sæsonen. Alt er – selvfølgelig – marineret med Zafran, der understreger smagen af alle de andre ingredienser. (Det skal bare opleves … plejere kendere at sige. :-)

Persisk mad i et historisk perspektiv

Iranerne har i gennem århundreder betragtet maden fra tre forskellige perspektiver: medicinsk, filosofisk og kulturelt. Persiske læger og filosofer betragtede kost og drikkelse som det essentielle i at få kroppen til at blomstre. Indtagelse af mad var anset for kunne svække eller styrke personen karakter. De mente, at indtagelse af for meget rødt kød var med til at skabe selviske tanker. Mens at følge en sund diæt bestående af frugter, grøntsager, fjerkræ, kronblade og blomsterflor var med til at fremme den skikkelige, venlige og noble side af personen.

Fra en kulturel vinkel er persisk mad, anså man tilberedelse og servering af maden som en kunst. En kunst, som skabte nydelse og glæde for både kroppen og sindet. Kunsten, teknikkerne og færdighederne er bragt videre generation til generation.

Persisk køkken er som Khayyams digte. Det er sundt og farverigt … med sans for detaljer som ædle persiske miniature malerier. Det har haft stor indflydelse på tilberedning af mad i mange steder i verden … fra kødretter i Indien til de overdådige middage blandt Renæssancens Monarker.

 

Hos os:

Restaurant Zafran vil vi gerne servere retter og skabe en stemning, som bedst passer til det iranske køkken … og give vores kunder en excellent oplevelse.

Zafran Restaurant image