image
image


Lidt om krydderiet Zafran
May be the best restaurant in the city . . .

Kært barn har mange navne. Det kaldes Safran, Zafran, Zaffaron og mange andre udgaver af navnet (afhængigt af sproget). Dets videnskabelige betegnelse er Safrankrokus (Crocus sativus). Det har sin naturlige udbredelse i Middelhavsområdet. Zafran har været kendt og værdsat i det gamle Persien, i Grækenland og den arabiske del af området.

I dag dyrkes safran især i Iran, Spanien Tyrkiet og Indien. Selvom safran traditionelt dyrkes i middelhavslandene, kan den udmærket dyrkes så højt mod nord som i England.

Zafran er kendt som det kostbareste krydderi. Den ekstremt høje pris på zafran skyldes den komplicerede og arbejdskrævende proces ved fremstilling og forarbejdning.

Ved køb af dette skønne middel skal man være varsom. Lige så meget kvalitetssafran der findes, lige så meget snyd og bedrag er der ved handel med safran. Safran handles hel og stødt, men hele støvfang må foretrækkes, da pulveriseret safran, pga. prisen, kan være blandet op med andre krydderier. Det kan eksempelvis være vand eller andre mineralske pulvere.

Fremstilling (med blomstens røde støvfang)

Safran er et gult krydderi, der stammer fra den tørrede tredelte dybrød griffel / støvfang fra safrankrokus. Der er også to kortere stilke i en gul farve, som man kalder de "kvindelige" stilke.

"De kvindelige stilke" har ikke nogen krydderivirkning, men farver blot det, de kommer i kontakt med, og efterlader en let bitter smag, og har derfor ingen handelsværdi. Safran er mørkerød, først ved brug bliver farven gul.

Til 1 kg safran bruges der mellem 75.000 og 100.000 blomster, der håndplukkes. Safranens anvendelighed er uendelig, pas blot på med mængden. Ikke kun grundet prisen, men for meget safran giver bitterhed i retten

 

Andre anvendelser

Safran blev ligesom andre urter og krydderier anvendt som lægemidler langt op til midten af 1800 tallet. Det blev brugt mod øjenbetændelse, ved lever-, nyre-, bryst- og mavesygdomme samt som urindrivende middel. Plinius den Ældre påstod, at hvis man tog safran før måltidet, hindrede det at man blev beruset af vinen.

Hvor bliver den produceret?

Zafran bliver hovedsageligt produceret i Iran, Grækenland, Marokko, Kashmir, Spanien og Italien. Tallene fra 2004 viser, at den samlede produktion på verdensplan var på cirka 220.000 kilogram. Ifølge paradisesaffron.com stod Iran for over 210.000 kg af den leverancen. (Du kan klikke på billedet for flere detaljer.)

Zafran produktion.